Greverne på kalkmaleri

Grev Hans Schack (1609-76) fik i 1661 lensbrev på Riberhus og Møgeltønder. På et kalkmaleri i korhvælvet i kirken kan vi se ham som en af de tre konger, der tilbad Jesus i Bethlehem. Det er i og for sig ikke så usædvanligt at afbilde kendte personer, men dog sjældent på kalkmalerier. Og slet ikke på kalkmalerier som er udført mere end 50 år før personen blev født! For kalkmaleriet er fra ca. 1550 og greven er malet som lensmand, dvs efter 1661. Hvordan kan det lade sig gøre?

Grev Hans Schack (1609-76 – til højre) malet på et kalkmaleri fra ca. 1550

Forklaringen er, at kalkmalerierne i koret blev restaureret af A.W. Wilckens fra 1894-98. Men Wilckens nøjedes ikke med at restaurere – han opmalede og nykomponerede dekorationer og tilføjede endda personer, som tilfældet er med den forreste af de hellige trekonger, der blev til Hans Schack. Han er afbildet som en renæssancefyrste med kostbar guldkæde, hvilende om skuldrene på hans pelsforede silkekåbe. Han bærer ikke krone, for traditionen for billeder af de hellige trekonger siger, at den forreste konge knæler i tilbedelse af Jesusbarnet og har lagt sin krone, ligesom en af dem skal være mørk i huden. Desuden blev renæssancemennesker ofte afbildet i al deres rigdom, men alligevel ydmygt bedende til Gud.

Grev Hans Schack (1609-1676)
Grev Hans Schack (1852-1905)

Den bageste af kongerne minder om den daværende grev Hans Schack – altså ham der var greve, da kalkmalerierne blev restaurerede. Han levede fra 1852 til 1905 og ses også på kalkmaleriet mod syd, hvor han, i jakkesæt, står bag Moses sammen med sin søn Otto. Han var lensgreve og ægyptolog og blev i 1880 gift med komtesse Henny Louise Vilhelmine Lerche (1858-1930). Ligeledes ses også den gamle grev Hans Schack i forsamlingen bag Moses.

På modsatte hvælvskappe mod nord ses en række bedende kvinder. Da een af dem er klædt i barokdragt er det rimeligt, at formode at det skal foretille den gamle Hans Schacks hustru, som var født Anna Blome. Mon ikke, at en af de andre kvinder ligeledes skal forestille den unge Hans Schacks hustru?

Wilckens har da med sin fornyelse af dekorationen i Møgeltønder kirke skabt en fortælling om greverne af Schackenborg som opretholdere af Møgeltønder kirke. Både det første grevepar og det daværende grevepar vises som hengivne kristne og som opretholdere af Møgeltønder kirke, gennem deres financiering af kirken – helt fra 1660erne frem til 1890erne. Møgeltønder kirke var frem til 1970erne ejet af Schackenborg – altså i over 300 år.

Anna Blome (1632-1688)